دکتر اردلان فیلی متولد دی ماه سال 1361 می باشند. ایشان در دوران دبیرستان در رشته علوم تجربی تحصیل کرده اند و در این رشته موفق به اخذ دیپلم شده اند اما در مقطع کارشناسی رشته مدیریت صنعتی را برگزیدند و در دانشگاه یزد مشغول به تحصیل گشتند . پس از به اتمام رساندن مقطع کارشناسی به ادامه تحصیل در رشته مدیریت ، گرایش تحقیق در عملیات در دانشگاه شیراز مشغول گشتند و هم اکنون دوره دکتری خود را در دانشگاه فردوسی مشهد مانند مقطع فوق لیسانس در رشته مدیریت ، گرایش تحقیق در عملیات مشغول به تحصیل می باشند . ایشان در کارنامه کاری خود تا کنون 9 سال سابقه تدریس را داشته اند و هم اکنون به عنوان قائم مقام آموزش موسسه آموزش عالی آپادانا مشغول به کار می باشند .
آقای دکتر اردلان فیلی در یک گفت و گو دو نفره
دکتر اردلان فیلی متولد دی ماه سال 1361 می باشند. ایشان در دوران دبیرستان در رشته علوم تجربی تحصیل کرده اند و در این رشته موفق به اخذ دیپلم شده اند اما در مقطع کارشناسی رشته مدیریت صنعتی را برگزیدند و در دانشگاه یزد مشغول به تحصیل گشتند . پس از به اتمام رساندن مقطع کارشناسی به ادامه تحصیل در رشته مدیریت ، گرایش تحقیق در عملیات در دانشگاه شیراز مشغول گشتند و هم اکنون دوره دکتری خود را در دانشگاه فردوسی مشهد مانند مقطع فوق لیسانس در رشته مدیریت ، گرایش تحقیق در عملیات مشغول به تحصیل می باشند . ایشان در کارنامه کاری خود تا کنون 9 سال سابقه تدریس را داشته اند و هم اکنون به عنوان قائم مقام آموزش موسسه آموزش عالی آپادانا مشغول به کار می باشند .
نظر شما درباره رشته مهندسی صنایع چیست ؟
رشته صنایع در کل رشته بسیار خوبیست . رشته صنایع یکی از پرکاربردترین رشته ها در صنعت می باشد . اما یک نقص نسبت به رشته مدیریت دارد و آن این است که توجه این رشته به جنبه های انسانی بسیار کم می باشد اما این نقص جبران پذیر می باشد . رشته صنایع تقریبا رشته ای نو پا در کشور ماست و به همین دلیل از بازار کار خوبی برخوردار است . اما امروزه نباید برای رسیدن به یک آینده روشن صرفا به یک مدرک تحصیلی متکی بود . شما برای رسیدن به یک آینده روشن علاوه بر مدرک تحصیلی باید بر توانمندی ها و مهارت های خود متکی باشید .
یک مهندس صنایع باید چه ویژگی هایی داشته باشد ؟
فکر کردن یکی از ویژگی های انسان های موفق می باشد . مشکلی که وجود دارد این است که اکثر دانشجو ها معنای فکر کردن را نمی دانند .
شما با مفهوم سیسم آشنا هستید . سیستم ورودی می گیرد فرآیند پردازش انجام می دهد و خروجی می دهد . تفکر کردن یک فرآیند ساده تجزیه و تحلیل اطلاعات برای رسیدن به پاسخ سوالات است .
در تعریف بالا دو نکته وجود دارد یکی این که در سیستم فکر کردن هر انسان ، ورودی سوال و اطلاعات مربوط به سوال می باشد و خروجی پاسخ به سوال می باشد .
سوال چیست ؟ سوال « آینده » ماست . سوال باید در مورد آینده مطرح شود . عموما کسانی که فکر نمی کنند سوالی برای پرسش ندارند . حال چرا سوال نمی کنند ؟ زیرا نسبت به آینده خود دید ندارند .اگر بخواهیم بدانیم که به کجا می خواهیم برسیم سوال ایجاد می شود و سوال اول که ایجاد می شود این است که به کجا می خواهیم برسیم و مطلوب ما چیست . به این آینده تعیین شده چشم اندازگفته می شود .
دانشجویی که در حال تحصیل است باید دقیقا بداند که بعد از فارغ التحصیلی می خواهد چه کار بکند . باید بداند که در 5 سال یا 10 سال آینده کجاست و چکار می کند .نباید اجازه دهد سیل حوادث او را با خود ببرد و مسیر زندگی اش را مشخص کند.
خیلی از دانشجوها خودشان هم نمی دانند که برای چه در حال تحصیل هستند . بعضی برای فرار از محیط سربازی مشغول به تحصیل هستند و بعضی برای گذران وقت به دانشگاه می آیند و تحصیل می کنند . این ندانستن باعث می شود که از زندگی خود چند سال عقب بیفتند . ولی اگر دانشجو برای خود چشم انداز تعریف کند اگر به سربازی برود آگاهانه می رود و اگر درس می خواند آگاهانه این کار را انجام می دهد و از آینده کار خود خبر دارد . در واقع اگر شما برای خود چشم انداز داشته باشید تکه های پازل زندگی را تک تک کنار هم می چینید تا به یک پاسخ برای آینده خود برسید .
یک دانشجو برای رسیدن به چشم اندازش به چه عواملی به غیر از فکر کردن نیاز دارد ؟
علاوه بر فکر کردن برای رسیدن به چشم انداز نیاز به دانش و مهارت وجود دارد . ما می توانیم تلاش کنیم شما را با سواد کنیم . دانشجو می تواند با مطالعه به دانش و سواد برسد اما آیا لزوما کسی که با سواد است می تواند به آینده مطلوب خود برسد؟ کسی می تواند آینده خوبی داشته باشد که علاوه بر سواد و دانش ، مهارت هم داشته با شد .یعنی باید بتوانید دانش خود را به عمل تبدیل کنید و اگر بتوانید این کار را به خوبی انجام دهید انسان موفقی خواهید بود .
حال چگونه مهارت را به دست آوریم ؟ با دیدن تجارب دیگران ، با مطالعه زندگی انسان های موفق ، با یاد گرفتن نرم افزار ها ، با تجزیه و تحلیل اتفاقات اطرافمان ، با مقاله نوشتن و با انجام پروژه می توانید مهارت کسب کنید .اگر این کار ها را بکنید و به چشم انداز خود و نحوه رسیدن به چشم انداز خود فکر کنید آینده موفقی خواهید داشت .
برای رسیدن به هدف های خود شما به یک عامل دیگر هم نیاز خواهید داشت و آن مهارت کار کردن با دیگران و کسب مهارت برقراری ارتباط با دیگران است .انجمن علمی بخش صنایع می تواند در بحث ارتباط با دیگران کارگاه برگزار کند . من هم آمادگی خود را برای کمک در برگزاری این کارگاه اعلام می کنم . انجمن علمی باید در بحث ارتباطات (چگونگی برقراری ارتباط با دیگران ) و مدیریت استرس که پیشنیاز بحث ارتباط با دیگران می باشد فعالیت کند و همایش و کارگاه های متعدد برگزار کند . اگر شما بتوانید بحث ارتباط با دیگران را در خود تقویت کنید ضعف رشته خود را حل کرده اید .
پس شما باید توانایی فکر کردن ، ایجاد چشم انداز ، دانش و مهارت نسبت به رشته خود و مهارت برقراری ارتباط با دیگران را داشته باشید .
آینده شغلی یک مهندس صنایع چگونه است ؟
اگر بخواهید در جهان امروز موفق باشید باید کارآفرینی کنید . در حقیقت شما باید متکی بر توانایی های خود باشید . اگر شما بخواهید در جایی استخدام شوید اتفاق خاصی در زندگی خود ایجاد نکرده اید . در واقع با استخدام در یک کارخانه یا شرکت و ... خود را به دیگران متکی می کنید و همواره یک زندگی فقیرانه خواهید داشت . زمانی که شما در استخدام دیگران هستید برای آن ها ارزش آفرینی می کنید و آن ها هستند که از شما بهره می برند و ثروتمند می شوند .
مدیریت یعنی انجام دادن کار به وسیله دیگران . کسی که ایجاد شغل می کند مدیریت می کند و از کسانی که در استخدام او هستند استفاده می کند .
بعضا زمانی که شما در استخدام دیگران هستید شاید حقوقتان با میزان کار محول شده به شما تناسب نداشته باشد . بنابراین شما با کار کردن برای دیگران نمی توانید به یک موقعیت مالی خوب برسید .
شما باید داستان کار کسانی که کارآفرینی کرده اند را مطالعه کنید و از آن ها برای داستان کارآفرینی خود الهام بگیرید .هر کدام از ما می توانیم با یک ذهن خلاق و تفکر کردن کار آفرینی کنیم .
کارآفرینی آینده شغلی مناسبی برای تمامی رشته هاست .
با توجه به این که شما خود شغل تدریس را انتخاب کرده اید آیا شغل تدریس را به دانشجویان پیشنهاد می کنید ؟
تدریس عشق می خواهد .تدریس فوق العاده انرژی بر است و فکر انسان را فوق العاده درگیر می کند. شاید در برابر انرژی که صرف آن می کنید بازده مالی خوبی نداشته باشد اما درآمد حاصل از آن پر برکت است و اجر معنوی بسیار زیادی دارد .کسی می تواند تدریس کند که عاشق تدریس باشد و بتواند خود را با تدریس اغناء شغلی کند .
کسی باید وارد این کار شود که علاقه مند به آموزش دیگران و برقراری ارتباط با دیگران باشد .و کسی که این ویژگی ها را ندارد نمی تواند استاد خوبی باشد حتی اگر بسیار با سواد باشد .
نصیحت شما برای موفقیت دانشجویان صنایع چیست ؟
خواندن و تفکر .
هرکسی به تناسب انجام این دو کار موفق است . هرکس که کمتر این کارها را بکند کمتر موفق و هر که این کار ها را بیشتر انجام دهد بیشتر موفق خواهد بود . این دو کار در تمامی زمینه ها کاربرد دارد . چه در کارهای درسی و چه در کار های غیر درسی باید این دو کار را انجام دهیم .
خداوند در قرآن کریم می فرماید ، هنگامی که جهنمیان در آتش دوزخ انداخته می شوند خازنین جهنم از آن ها می پرسند که آیا برای شما پیامبری نیامد که شما را انذار دهد . جهنمیان پاسخ می دهند آری ، اما اگر ما شنیده بودیم و تعقل می کردیم از اهل جهنم نبودیم .
شنیدن یعنی همان خواندن .گاهی نظر دیگران را از خودشان می شنویم و این به معنی شنیدن است و گاهی از نظر دیگران توسط نوشته هایشان مطلع می شویم که معنی خواندن به خود می گیرد . خواندن و شنیدن به مفهوم جمع آوری اطلاعات است و نیاز به تعقل و تفکر درباره آن هاست تا بتوانیم خوب را از بد تشخیص دهیم زیرا تمامی اطلاعات درست و خوب نیستند .